autó árokban

Autómentés árokba borult autó esetén

Autómentésre a legtöbb esetben akkor van szükségünk, ha valami probléma adódott saját vagy más gépkocsijával, ami egy baleset vagy általános meghibásodás, netán egy szerencsétlen véletlen – például a kulcs bezárásra – folytán nincs olyan állapotban, hogy vontatható legyen, illetve önerőből elguruljon hazáig.

Az esetek jelentős részében ugyanakkor azért hívnak autómentőt az emberek, mert autójukkal balesetet szenvedtek, így például árokba hajtottak, ahonnan nem tudnak kijönni. Éppen ezért az autómentők gyakran találkoznak azzal a kérdéssel, miszerint tudnak-e árokba borult autót, illetve árokba hajtott gépjárművet menteni.

Fontos megkülönböztetnünk a két esetet, hiszen ha csak egyszerű árokba hajtásról van szó, akkor rendőri biztosítás mellett az autómentők többsége természetesen ki tudja vontatni a sérült járművet a vízelvezető árokból, majd a platóra csörlőzve elszállítani a helyszínről.

Ilyen esetekben fel szokott merülni, hogy amennyiben az autóban nem keletkezett nagy kár, tehát például csak a karosszéria sérült, akkor a hagyományos csörlőzés helyett inkább darus kiemelést alkalmazzanak, hiszen előfordulhat, hogy az árokból való kihúzás során az autóban nagyobb kár keletkezik, mint alapesetben, hiszen számolni kell – a helyzettől függően – a vontatás során történő felborulásra, a hátsó futómű sérülésére és így tovább.

Amennyiben az autó alapesetben felborult az árokba hajtás során, az autómentés szinte minden esetben kivitelezhető, hiszen nem kell attól tartani, hogy a gépjármű jobban megsérül. Ilyen esetekben az autómentők előbb kerékre állítják a felborult járművet, majd úgy húzzák ki az árokból. Amennyiben olyan mértékű sérülésről lenne szó, hogy ez sem lehetséges, abban az esetben ismét a darus megoldás mellett kell dönteni.