Szállíthatnak-e az előírtnál nehezebb járművet az autómentők?

A legtöbb autómentő a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében nem szállíthat olyan járművet vagy egyéb gépet, ami meghaladja a 3,5 tonnás össztömeget.

Ezen felüli szállításhoz már speciális autómentők, valamint magasabb kategóriájú jogosítvány is szükséges. A kérdés azonban most nem a jogszabályi háttérre vonatkozik, hanem arra, hogy általánosságban lehetséges lenne-e, hogy az autómentők nehezebb járműveket is szállítsanak, ezáltal az előírthoz képest túlsúlyt tegyenek a platóra.

Természetesen minden egyes autómentő úgy van kialakítva, hogy a meghibásodások vagy a problémák elkerülése végett lényegesen nagyobb súlyt is képesek legyenek elvontatni, azonban a 3,5 tonna egy olyan összeghatár, amire garantáltan minden egyes autómentő még biztonságban képes.

Nagyon sokan trükköznek is azzal, hogy túllépik a megengedett legnagyobb súlyhatárt, amivel nem csak saját engedélyüket teszik kockára, hanem a forgalomban részt vevők biztonságát is, hiszen a nagyobb és súlyosabb rakomány könnyebben kilenghet, esetleg leszakadhat a platóról, ami komoly közúti balesetekhez vezethet. Arról nem is beszélve, hogy hatósági ellenőrzés esetén már a minimális súlytöbblet is komoly büntetést von maga után.

Hogy van-e megoldás erre?

Amennyiben szeretnénk egy kicsit nagyobb súlyú autókat is szállítani – így például terepjárókat, esetleg kisebb mikrobuszokat – B kategóriás jogosítvánnyal és átlagos autómentővel, akkor szabályszegés nélkül úgy tehetjük meg, ha nagyon alacsony önsúlyú autómentőt választunk magunknak.

Ha sikerült például hozzáférnünk egy könnyített vázas, egytonnás változathoz, abban az esetben egy másfél tonnás járművet bármikor el tudunk szállítani a platón a fenti feltételek mellett. Más esetekben azonban érdemes inkább a masszívabb járművek mellett dönteni, illetve elvégezni a hozzá szükséges vezetői engedélyt, így biztosan nem kell tartanunk a hatóságoktól és a közlekedésbiztonság veszélyeztetésétől.