autómentő

Mekkora a legkisebb plató, amivel egy autómentő rendelkezhet?

Egy autómentő jármű esetén rengeteg kritériumot figyelembe kell venni nem csak abban az esetben, ha ezt a hivatást szeretnénk választani, hanem akkor is, ha autómentésre van szükségünk.

Mindkét esetben figyelembe kell venni például az autó súlyát és felszereltségét, amellyel kapcsolatban főként utóbbi tekintetében a plató kialakítása, illetve a plató hossza igényel kitüntetett figyelmet. Lényegében ugyanis ahány autómentő, annyiféle plató létezik, azonban amilyen járművünk platója, az alapvetően meghatározza majd munkáink milyenségét és mennyiségét is.

Általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben autómentőt vásárolunk, vagy autómentőt kérünk, akkor a legjobb, ha minél hosszabb a platója. Ezeken ugyanis általában mindig biztonságosan rögzíthetők a nagyobb járművek is.

Alapszabály, hogy egy autómentőnek legalább 4,1 méteres platóval kell rendelkeznie, ennél kisebb ugyanis alapvetően már alkalmatlan személyautók szállítására.

A legtöbb gépjármű ugyanis 3 és 4 méter közötti hosszúsággal rendelkezik, de vannak természetesen ennél rövidebb és lényegesen hosszabbak is, azonban az esetek többségében egy 4 méteres platóra már kényelmesen felfér mindenféle típus.

Természetesen fontos figyelni a jogszabályokra is, hiszen hazánkban és az Európai Unió tagországaiban nem csak a súlykorlátot veszik figyelembe, hanem azt is, hogy a szállítmány mennyivel lóg túl a platón.

A túlnyúlás ugyanis megengedélyezett, de bármekkora platóval is rendelkezik az autómentő, az legfeljebb két méter lehet. Kisebb platók esetében ez természetesen kevesebb, de nagyobbaknál nem változik.

Egy négy méteres platóra tehát felhúzhatunk egy hat méteres járművet is abban az esetben, ha biztonságosan tudjuk rögzíteni, és ezzel nem veszélyeztetjük a saját vagy mások biztonságát.