időjárás

Az autómentő járműveket is kikezdi az idő – Erre kell odafigyelni!

Az autómentő is ugyanolyan jármű, mint bármelyik másik, amelyik a forgalomban részt vesz, éppen ezért nem rendelkeznek olyan szuper-képességekkel, amelyeknek köszönhetően kiállnák az idő próbáját.

Az autómentők tehát öregszenek, motorjuk kikopik, kívülről pedig kikezdi őket a rozsda. Míg egy személyautó esetén néhány rozsdafolt, vagy a festés felpúpozódása nem jelent eredendően nagy, illetve azonnal kezelendő problémát, addig egy autómentő esetén azonban érdemes komolyan venni mindezt.

Hogy miért?

A válasz rendkívül egyszerű: Az autómentők minden egyes kiküldetés során megküzdenek az elemekkel, valamint a túlsúlyból adódó problémákkal, ezáltal nem csak saját magukkal, hanem egy vagy két további autó súlyával is meg kell harcolniuk.

Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint hagyományos társaik. Egy kis rozsdafolt tehát könnyen végzetes is lehet, ha rossz helyen van, hiszen a rozsda az anyag elfáradását jelenti, ami túlterhelés esetén repedést vagy törést is előidézhet.

Ez különösen igaz abban az esetben, ha a rozsda az alváznyúlványon jelent meg, ha ugyanis az már át van rohadva, akkor az autómentő az esetek többségében már nem használható nagy megterheléshez.

Természetesen az autómentő jármű karosszériája esetében a rozsda nem befolyásoló tényező, de az alváz tekintetében nagyobb odafigyelést igényelnek, mint más járművek. A kulcstényező az alváz mellett főként a létraalváz, annak is a híd feletti része. Ha az el van rozsdásodva, ott a túlterhelés miatt nagyon könnyen kialakulhat törés vagy repedés.

A legfontosabb mindig a megelőzés, a rendszeres ellenőrzés, valamint a megfelelő kiegészítők segítségével a rendszeres kezelés, és átfestés, amivel megelőzhetjük a rozsdásodást.