lerobbant-motor2

Motorszállítás autómentővel – A felhelyezés nehézsége!

Az autómentők nagy általánosságban – ahogyan ezt nevük is mutatja – négykerekű gépjárművek szállítására alkalmasak a leginkább. Az utakon azonban nem csak az autó-, hanem a motorbalesetek  száma is egyre gyakoribb, aminek köszönhetően az autómentők számos esetben szállítanak sérült vagy meghibásodott motorbicikliket is.

A motorszállítás autómentővel természetesen megoldható, ez azonban az esetek többségében nehezebb „feladat”, mint elsőre hallatszik. A szállítás problémássága nagyban függ attól, hogy a motor sérült-e vagy sem, tehát az autómentőt kezelő személynek mennyire kell vigyáznia például a festésre, a jármű külsejére. Ugyanis, ha csak motorhibáról beszélünk, akkor a tulajdonos természetesen ép kasznival, karcolásoktól mentesen szeretné visszakapni járművét.

Egy motorkerékpár esetében azonban már nem csak a szállítás, illetve rögzítés, hanem a platóra való felhelyezés is igencsak problémásnak tekinthető! Egy motorbicikli ugyanis akár a 2-300 kilogrammot is elérheti, és amennyiben olyan szintű a sérülés, akkor nekünk kell feltolnunk azt, kézi erővel.

Ez még a legkisebb dőlésszögű rámpán is komoly nehézségeket okozhat abban az esetben, ha az autómentőt kezelő személy egyedül próbálkozik vele. Ha a motor működőképes, a helyzet egy kicsit könnyebb, de az esetek 99 százalékában nem csak a motorszállítás miatt hívnak a helyszínre autómentőt.

Alternatíva lehet ilyen esetekben, ha darus autómentő érkezik a helyszínre, ami biztonságosan tudja felemelni a motorkerékpárt, ezen felül pedig pont oda tudja helyezni a platón, ahová szeretnénk. Ez a legjobb megoldás totálkárosra tört motorok esetén.

Ha a festésre és a kasztnira is vigyázni akarunk, akkor a motorszállítás alkalmával az emelőhátfal szolgálhat megoldásként, amire csak rátoljuk a motort, majd egyszerűen felemeljük a platóra, ahol már csak a helyére kell tolnunk a járművet.