lerobbant-auto

Autómentés vonórúddal

Vannak személyek, akik nem engedhetik meg, hogy – főként külföldön – lerobbant autójukat hagyományos autómentő segítségével hozassák haza. Ilyen esetekben megoldás lehet az autómentés vonórúddal, ami alapvetően egy lényegesen olcsóbb megoldás, ám sokkal rizikósabb és problémásabb lehetőség. Ezt a típusú autómentést főként magánszemélyek, mint autómentésre szakosodott szolgáltatók végeznek.

vonórúd lényegében nem takar mást, mint közönséges vontatást annyi különbséggel, hogy a lerobbant, de szállítható autót nem kötéllel, hanem egy masszív és fix vonórúddal húzzák, ami több tekintetben is biztonságosabb, hiszen lényegében egy túlsúlyos utánfutóként viselkedik.

Ahhoz azonban, hogy az autómentés vonórúddal történjen, fontos betartani, illetve ismerni néhány alapszabályt. Ugyanis több országban nem engedélyezik hosszabb távon a használatát, ezen felül pedig az autópályára egyik uniós tagállamban sem engedik fel a vonórúd segítségével vontatott autókat. Szintén elengedhetetlenül fontos a vonórudas autómentéshez, hogy a lerobbant vagy kasznisérült autók papírjai rendben legyenek, és ne csak érvényes műszaki legyen rá, hanem a biztosítása is legyen befizetve.

Természetesen a vonórúd alkalmazásakor is hasonló szabályok vannak érvényben, mintha kötéllel vontatnánk, vagyis csak egyetlen ember ülhet a szállított autóban, akinek szintén rendelkeznie kell jogosítvánnyal.

Továbbá téves elképzelés, hogy elakadásjelzőt kell alkalmazni a szállítás során, hiszen nem akadtunk el. Sőt mi több, használatával irányváltoztatási szándékunkat sem tudnánk jelezni a forgalom többi résztvevőjének. Mivel a vontatott jármű motorja nem járhat az autómentés során, emiatt nagyobb távolságra mindig készüljünk pótakkumulátorral, hogy a lámpákat és az irányjelzőket, hideg idő esetén pedig a fűtést, működtetni tudjuk.