Milyen súlyhatárig szállíthatnak az autómentők?

Ha balesetet szenvedünk és szeretnénk elszállítani megsérült, illetve összetörött gépjárművünket, akkor az első, amit tehetünk, hogy felhívunk egy autómentőt.

Az első kérdések között nagy valószínűséggel ott lesz a részükről, hogy milyen autóról van szó, illetve milyen súllyal rendelkezik a törött vagy meghibásodott jármű, hiszen az autómentőknek súlyos megkötéseket és szabályokat kell figyelembe venniük ezen a téren.

Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy amennyiben egy autómentés során nagyobb össztömegű jármű kerül a mentő platójára, mint a papírjaiban megengedett legnagyobb, akkor azzal nem csak súlyos büntetést róhatnak ki a szolgáltatóra a hatóságok, hanem a közlekedés és a szállítás biztonsága is veszélybe kerül.

Természetesen az autómentők az esetek jelentős részében nem csak ezért nem kockáztatnak, hanem azért sem, mert már a szállítható felső határ is annyira igénybe veheti az autómentő felfüggesztéseit, hogy az autó súlyos meghibásodása léphet fel.

Éppen ezért mindig fontos, hogy időben jelezzük az autómentő felé, hogy milyen tömegű járműről is van szó, mert személyautókat és mikrobuszokat is a legtöbb autómentő csak 3 tonna súlyhatárig szállíthat a hatályos jogszabályok értelmében.

Természetesen akkor sincs probléma, ha a problémás, illetve elszállításra váró jármű meghaladja ezt a határt, de ilyen esetben más kategóriájú autómentő érkezik a helyszínre, aminek költségei esetlegesen nagyobbak lehetnek ugyan, de nem kell tartanunk sem a szállítás biztonsága, sem a büntetések miatt.

A szállításkor súlyhatárként egyébiránt nem a jármű aktuális tömegét kell figyelembe venni – például a totálkáros autók a leszakadt alkatrészek miatt értelemszerűen könnyebbek –, hanem azt az értéket, amelyik az autó forgalmi engedélyében korábban bejegyzésre került.