Milyen jogosítvány szükséges autómentéshez?

Ahhoz, hogy hivatalos körülmények között is felcsaphassunk autómentőnek, számtalan engedélyre és természetesen szakirányú végzettségre is szükségünk lesz.

Sokan azonban mikor már tudatosan kezdenek készülődni a hivatásra, szeretnék megelőlegezni az autómentéshez szükséges iratokat és kellékeket, de rengetegen még csak azt sem tudják, hogy milyen jogosítvány szükséges ahhoz, hogy autót menthessenek.

A jelenleg hatályos KRESZ-szabályok értelmében már B kategóriás jogosítvány is elegendő ahhoz, hogy autómentőt vezessünk, azonban ebben a tekintetben figyelembe kell vennünk, hogy jogosítványunk csak és kizárólag 3,5 tonna össztömegig lesz érvényes.

Amennyiben az autómentés során a jármű és a vontatmány meghaladja ezt a mértéket, illetve egy trélert is kötünk az autómentő mögé, abban az esetben már E kategóriás jogosítvány megléte szükséges.

Kísérletezni nem érdemes, hiszen akár engedélyünk bevonásához is vezethet, amennyiben egy közúti mérés során túlsúlyt regisztrálnak a hatóságok, de a bírság biztosnak tekinthető.

Hazánkban ugyan még elég ritkán találkozhatunk közúti súlyméréssel – és általában ezek is a kamionok esetében kerülnek alkalmazásra –, azonban külföldön sokkal rendszeresebben ellenőrzik az össztömeget, illetve természetesen sokkal súlyosabban büntetik is.

Ha 3,5 tonna felett is szeretnék autómentést vállalni, akkor ahhoz minden esetben árufuvarozói vizsga, illetve engedély is szükségeltetik. Ehhez vállalkozói igazolványt vagy cégkivonatot, az árufuvarozó vizsgabizonyítványa, valamint egy erkölcsi bizonyítvány is szükséges. Ha ezeket bemutattuk és teljesítettük a vizsgát, a jövőben hivatalosan is fuvarozhatunk autómentővel 3,5 tonna össztömeg felett is.