automentes

Milyen spaniferes rögzítési lehetőségek vannak az autómentő platóján?

Az autómentés egy nagyon összetett folyamat, ami komoly körültekintést és szaktudást igényel a kivitelező részéről nem csak a szállítás, hanem a sérült vagy lerobbant autó platóra vontatásának és rögzítésének tekintetében is. Noha ma már léteznek olyan speciális platóval felszerelt autómentő járművek, amelyek több ponton is biztosítják a vontatott járművet, azonban gyakran még ez sem elegendő ahhoz, hogy az autót biztonságban szállíthassuk.

Főként a fék- és váltóhibás, illetve futómű-sérült, vagy csak nagyon összetört gépjárművek esetében ugyanis elengedhetetlen, hogy úgynevezett spaniferekkel is rögzítsük azt az autómentő platójára.

Erre többféle megoldás létezik, így az egyszerű, mondhatni hétköznapi lehetőségektől kezdve az egészen speciális változatokig. A legtöbb esetben – ez főként a totálkáros autók esetében működik – jó megoldás, ha az autót teljes egészében hozzáfogatjuk az autómentő platójához. Ehhez elég két-három spanifer, amelyeket szorosra húzva, egészen szorosan rögzíthetjük a járművet az autómentő platójának biztos, masszív pontjaihoz.

Az eredmény egy mereven álló, nem imbolygó és nem himbálózó szállítmány, ami még élesebb kanyarokban vagy hirtelen kormányzás esetén sem tud elmozdulni.

Egy igazán speciális megoldás ezen felül a direkt a kerekekre rögzíthető spanifer, ami egy több ponton megfogatható erős, ámde mégis nagyon olcsón beszerezhető kiegészítő, ami minden autómentős számára erősen ajánlott.

Ezzel a speciális spaniferrel közvetlenül az autók kerekeit rögzíthetjük a platóhoz, ami lényegesen egyszerűbb megoldás, felhelyezése nem tart tovább egy-két percnél, és bár a billegést nem tudjuk kizárni vele, azt azonban garantáltan megakadályozhatjuk, hogy az autó elcsússzon, esetleg mozogjon a platón, ami elengedhetetlen lesz a biztonságos szállításhoz.