automentes5

Lehetséges jobbkormányos autómentő járművet balkormányossá alakítani?

Egyre több kezdő, de gyakran már ismert és gyakorlott autómentő él a külföldről behozott járművek lehetőségével, hiszen így az esetek döntő többségében olcsó és műszakilag kielégítő állapotú, akár azonnal autómentésre fogható teherautóhoz juthatnak hozzá.

Gyakran találkozni azonban azzal a problémával, hogy az autó Nagy-Britanniából származik, ahol a nálunk megszokott baloldal helyett az autók jobb oldalán található a kormány. Noha a magyar jogszabályok értelmében autómentésre ilyen autó is használható, azonban sokan képtelenek hozzászokni ehhez a megoldáshoz, éppen ezért inkább balkormányossá tennék a járművet.

Hogy ez lehetséges-e?

Alapesetben igen, de fontos ismerni hozzá a kritériumokat. Ehhez ugyanis a legtöbb esetben szükség van egy úgynevezett donorautóra is, hiszen bár műszakilag a kormányt és a pedálokat átrakni nem igényel túl nagy szerelői képesítést, de például a műszerfallal már nem tudjuk ugyanazt megtenni, mint a pedálsorral.

Éppen emiatt szükséges beszerezni egy hasonló típusú, esetleg sérült vagy totálkárosra tört autót ahhoz, hogy jobbkormányos autómentőnkből balkormányos változatot készíthessünk.

Az átalakítás otthon is könnyedén elvégezhető – akár néhány nap alatt is. A kormánymű, s műszerfal, a kormányrúd és a pedálsor cseréje, valamint módosítása a munka könnyebb fele, azonban az elektromossággal már lehetnek problémák. Ehhez kell egy megfelelő kábelköteg, hiszen lényegében minden kábelt újra kell kötnünk, hogy a műszerfal jobb oldaláról el tudjuk húzni a számunkra megszokottá vált baloldalra.

Ez főként egy elektronikával gazdagon ellátott autómentő jármű esetében bonyolultabb lehet, ezáltal szakembert is igényelhet, ha csak a szétszerelésnél nem járunk el kellő körültekintéssel. Ezen felül azonban más átalakítást nem kell elvégeznünk ahhoz, hogy jobbkormányos autómentőnk balkormányosként üzemeljen.