automentes3

A kiskerekű autómentők előnye és hátránya

Autómentő és autómentő között számtalan különbség lehet nem csak a motorok teljesítményét és a típusokat tekintve, hanem már olyan apróságokban is, mint például a felépítmény, a felszereltség, a plató vagy a kerékméret.

Főként utóbbi nagyon kényes téma, ezáltal alaposan megosztja az autómentéssel foglalkozó szakembereket, hiszen van aki erre, van aki pedig inkább arra esküszik. Egy azonban biztos: a kiskerekű autómentőknek valóban vannak előnyei, de ezzel egyetemben hátrányai is.

Lássuk először az előnyöket!

A kiskerekű autómentők tekintetében a legnagyobb előny az, hogy súlypontjuk nagyon alacsonyan van, ezáltal stabilitásuk és biztonságuk is nagyobb, arról nem is beszélve, hogy a törött autókat nem kell túl magasra csörlőzni, illetve meredek rámpán felvontatni. A kiskerekes kivitelű, ezen felül pedig duplakerekes autómentők sokkal jobban tartják az utat, sokkal könnyedebb őket vezetni, és mindez még abban az esetben is igaz marad, ha nagy súly kerül a platójukra.

További előny még, hogy mivel kisebb a kerékméret, ezért gumicsere esetén sokkal olcsóbban kijövünk például egy 13 colos szettel, mint egy 15 colos szettel. A kettő között akár több tízezer forintos eltérés is lehet!

Nem szabad ugyanakkor elmenni szó nélkül a kiskerekű autómentők hátránya mellett sem!

Az egyik legnagyobb hátránya, hogy a kisebb gumik gyorsabban kopnak, ami főként kiegyenlítetlen guminyomás esetén figyelhető meg.

Probléma továbbá, hogy a kis kerekek kevésbé terhelhetők, így amennyiben bár nem szabad, de mindig a súlyhatár közelében jár a rakományunk, esetleg meg is haladja azt, akkor ne kísérletezzünk a kisebb kerekekkel, mert egy durrdefektből soha nem jöhetünk ki szerencsésen – és itt most nem csak az anyagiakról van szó, hanem a biztonságról is.