Milyen különlegességekkel vannak felszerelve az autómentők?

Az autómentéshez használt járművek az esetek jelentős többségében speciális gépkocsik, amelyek valamilyen forgalomban is kapható teherautók hivatalosan átalakított változatai.

Többféle autómentőt megkülönböztethetünk, ezáltal léteznek például platós, egyetlen autó szállítására alkalmas változatot, platóval és vontatóval is felszereltet, sőt olyat is, ami alapjáraton egy eset-kocsinak tekinthető – tehát szerelésre szakosodott –, de sérült autók vontatására is alkalmas. Ezeknek természetesen különféle változataik, illetve módosulataik is vannak, de mindegyikben közös, hogy kabinjában a sofőr mellett legalább két fő számára van hely, illetve legalább egy autót képes elvontatni vagy elszállítani a helyszínről.

Az autómentők, illetve autószállítók általában speciális szerelvényekkel és légrugóval vannak felszerelve, ezen felül pedig a figyelmeztető jelzések és a fényhidak sem hiányozhatnak róla. A platós kivitelezésű autómentők különlegessége általában, hogy a platót bizonyos mértékben – 5-10 fokban – meg lehet billenteni, ezáltal egy síkba állíthatók a rámpával. Ez főként abban az esetben hasznos, ha leültetett sportautókat kell szállítani, netán az autó alváza is sérült, ezáltal hagyományos platóra való csörlőzés során elakadna a rámpán.

Az autómentők jelentős része, de a platós változatok minden esetben rendelkeznek csörlővel, amelyeknek köszönhetően nem csak a sérült járműveket könnyebb a platóra vontatni, hanem árokba borult vagy elakadt gépkocsikat is könnyebb kihúzni.

Több autómentő is rendelkezik mobilcsörlővel, aminek köszönhetően szinte nincs olyan eset, amit egy sárga angyal ne tudna elhárítani. Ha nem sérült autó szállításáról van szó, az autómentők nagy többsége felszerelhető egy mobilponyvával is, aminek köszönhetően a szállítmányt – legyen az autó, gép vagy bármi más – meg lehet védeni az időjárás viszontagságaitól.