Turbo Daily

Milyen gépjárművek képesek autómentést ellátni?

Autómentésre nagyon sokféle gépjármű felhasználható, ezáltal szinte egyetlen típus esetében sincs megkötve az átalakítás lehetősége, de vannak úgynevezett slágerautók, amelyeket jobban kedvelnek az autómentők.

Ki a megbízhatóság, ki a nagy terhelhetőség miatt, ki csak személyes meggyőződéséből kifolyólag, de az autómentők jelentős többsége Iveco típusú átalakított gépjárműveket használ mentéshez, méghozzá a platós Turbo Daily típusokat.

A modell előnye, hogy alkalmassá tehető pótkocsi vontatására is, ezáltal autómentés során egy kapcsolt fuvart is el lehet végezni vele, például sérült személygépkocsi és lakókocsi azonnali vontatását. Nagy előnye továbbá, hogy akár 7 személyt és 2-3 autót is szállíthatunk vele, és létezik billenőplatós, valamint fix platós kivitelezésben is.

Az Iveco járművei mellett nagyon sok autómentő használ Mercedes 814-es típusú átalakított járműveket, amelyeket darus emelővel is fel lehet vértezni. Ennek a plusznak köszönhetően lehetőség van arra, hogy totálkárosra tört, beragadt kormányzáras vagy megközelíthetetlen helyre sodródott gépkocsi is biztonságban felhelyezhető legyen a platóra.

Ez az autómentő egy igazi erőgép, ami még a legrosszabb helyzetekben is helytáll, hiszen nagy össztömege miatt akár egy 5000 kilogramm vonóerővel rendelkező csörlőt is felszerelhetünk rá, ami bárhonnan, mély árokból vagy folyóból egyaránt ki tudja húzni a sérült járműveket.

Természetesen ezen felül számtalan autómárka képes még kiválóan autómentői feladatokat ellátni, ezáltal például a Renault vagy a Peugeot kínálatában is találhatunk átalakításra alkalmas járműveket, de a DAF 45-ös autómentő is kedvelt ezekben a körökben, mert rendkívül hosszú szállítóplatóval rendelkezik, ezáltal akár kisteherautók szállítása is kivitelezhető vele.