Milyen fogyasztásuk van az autómentő járműveknek?

Egy autómentéshez használt jármű az esetek többségében erősebb motorral rendelkezik, mint a teherautók többsége.

Ezáltal a több lóerős motor értelemszerűen többet is fogyaszt, azonban ez a szám még jobban megemelkedhet abban az esetben, ha az autómentő terhelésnek van kitéve. Minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb a fogyasztás, így eltérő abban az esetben, ha csak egy autót visz a platóján, és eltérő akkor is, ha a platós szállítás mellett még vontat is egyet maga mögött.

Hogy pontosan milyen számokról is van szó?

Egy 1988-as évjáratú, 2,4-es TD motorral szerelt duplakerekes gépjármű szervo és klíma nélkül általában 10 litert fogyaszt 100 kilométeren abban az esetben, ha a plató üres, a vezetési stílus nyugodt, és az út nem városi környezet.

Autóval a platón és városban azonban egy ilyen paraméterekkel rendelkező autó akár 15 liter gázolajat is elhasználhat a vontatás során. Természetesen minél újabb egy autó, annál kedvezőbb a fogyasztása, így a 2000-es években gyártott, tehát mondhatni nem túl régi autómentők esetében a 9-10 liter tekinthető átlagosnak, de egy-két literrel megemelkedik a fogyasztás a terhelés alatt.

A fogyasztás természetesen nem csak attól függ, hogy mennyire van leterhelve az autómentő, hanem attól is, hogy milyen sebességgel haladunk vele, így 120-130-as tempónál természetesen többet eszik, mint 90-nél. Ezen felül a motor állapota is befolyásolja a fogyasztást, így amennyiben például 100-150 ezer kilométerenként cseréljük az injektorokat, sokkal kedvezőbbé tehetjük a fogyasztás mértékét, de a jó gumik, a megfelelő keréknyomás, valamint a kiegyensúlyozott futómű-beállítás is sokat nyom a latba.

Ezekre egyébiránt nem csak a fogyasztás, hanem a biztonság miatt is nagyon fontos odafigyelni, ami egy autómentés során is elsődlegesnek tekinthető!