lóerő

Mennyi lóerő kell egy autómentőbe?

Az autómentőknek az esetek jelentős többségében mindig nagy tömegekkel kell megbirkózniuk, legyen szó akár sérült autók szállításáról, akár vontatásáról.

Ehhez elengedhetetlen, hogy egy autómentőben nagy legyen az áttétel, és erős motorral rendelkezzen, így a lóerők száma nagy általánosságban elhanyagolhatatlan abban az esetben, ha esetleg mi is autómentésre adnánk a fejünket, illetve nagyobb járművel kerültünk problémás helyzetbe, amit csak egy erős autómentő tud megoldani.

Noha jogszabályban nincs rögzítve, hogy hány lóerősnek kell lennie egy autómentőnek, de nagy általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben szeretnénk nagyobb vontatmányokat és fuvarokat is elszállítani úgy, hogy hosszú távon se menjen tönkre járművünk motorja, akkor érdemes nagyobb kategóriából választani.

Ebből kifolyólag legalább 120-130 lóerő szükséges ahhoz, ha nem szeretnénk elakadni, vagy nem várt problémákba ütközni. Ennyi lóerő ugyanis általában már elegendő ahhoz, hogy egyszerre akár két személyautót, vagy egy nagyobb tömegű autót is vontathassunk, méghozzá természetesen nem csak sík, hanem emelkedős útszakaszokon is, hiszen egy autómentősnek erre is fel kell készülnie.

Fontos ugyanakkor, hogy ne csak konkrétan a lóerők számát vegyük alapul, ha autómentőt választunk magunknak vagy éppen mentéshez, hanem magát a nyomatékot is. Ez ugyanis az alapja annak, hogy a motor pontosan hány lóerőt tud leadni a meghajtásnak, ezáltal lehet valamiben sok lóerő, ha kicsi a nyomaték, vagy nem tudjuk például felezni a sebességeket, akkor nem lesz akkora erő az autónkban, mint egy kisebb lóerővel, de lényegesen komolyabb nyomatékkal rendelkező motor esetében.

Ezen felül fontos szempont lehet még az négy kerék-meghajtás is, ami szintén sok kellemetlenségtől szabadíthat meg minket főként abban az esetben, ha terepen történik a mentés, nem aszfaltozott úton.