engedély

Mi kell ahhoz, hogy autómentők lehessünk?

Autómentőnek lenni nem csak egy egyszerű szakma, hanem egy vérbeli hivatás. Nyilván csak nagyon kevesen vannak olyanok, akik már gyerekkorukban eldöntik, hogy amennyiben felnőnek, akkor autómentésre adják a fejüket.

Holott egy jól jövedelmező hivatásról van szó, amihez ráadásul rengeteg engedély és vizsga is szükségeltetik, ezáltal a közhiedelemmel ellentétben nem csak úgy lehetünk autómentők, hogy eldöntjük, lévén a munkába állásig hosszú és fáradtságos út vár ránk.

Hogy mégis mi kell ahhoz, hogy autómentők lehessünk? Az első és legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy letegyük a hivatáshoz tartozó fuvarozó és autómentő szakvizsgát, ami mindennek az alapja.

A szakvizsgát a Nemzetközi Közlekedési Hatóság, avagy az NKH írja és állítja ki, a hozzá kapcsolódó tanfolyamot pedig válogatott autósiskolák szervezik. A szakvizsgának természetesen komoly előfeltételei vannak, ezáltal egy friss C kategóriás KRESZ-vizsga, ami mellé egy kettestípusú orvosi igazolást is igényelni kell, egy hármas kategóriájú pályaalkalmassági vizsga – avagy PÁV – mellett. Ezen felül természetesen szükség van egy nemzetközi árufuvarozási engedélyre (TIR) is.

Magán a szakvizsgán a leendő autómentősök nem csak szakértelmükről, hanem alapvető műszaki- és árufuvarozási ismereteikről is számot adnak, ezáltal elméleti és gyakorlati vizsga egyaránt vár a növendékekre.

Amennyiben a vizsga sikeresen lezajlott, megkapjuk az autómentéshez szükséges iratokat, amelyekkel már vagy csatlakozhatunk egy meglévő céghez alkalmazottként, vagy egyéni vállalkozóként saját céget is alapíthatunk, ezáltal egyedül nézhetünk szembe a kihívásokkal, illetve az autómentő-szakma szépségeivel és nehézségeivel egyaránt.