Autómentés lemerült akkumulátor esetén

Autómentésre a közhiedelemmel ellentétben nem csak akkor kerülhet sor, ha balesetet szenvedtünk, ezáltal árokba csúsztunk vagy nekimentünk egy másik autónak.

Az autómentők ugyanis akkor is segítenek, ha gépjárművünk lerobbant, vagy ismeretlen okból kifolyólag nem akar elindulni. Az esetek többségében ez az akkumulátor meghibásodása vagy lemerülése miatt van így, aminek egyértelmű jelei vannak.

Ha például autónk azért nem indul, mert egész éjszaka rajt hagytuk a világítást, vagy bekapcsolva hagytuk a rádiót, akkor biztosak lehetünk az akkumulátorproblémában. Természetesen külső behatás nélkül is képes meghibásodni egy akkumulátor abban az esetben, ha cellahibás lesz vagy egyszerűen felrobban. Ilyen esetekben az autó egyértelmű tüneteket produkál!

Amennyiben tehát azt tapasztaljuk, hogy az indításkor az indítómotor nem mozdul, vagy a szokásosnak lassabban teker, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az akkumulátorral van a probléma.

Árulkodó jel lehet, ha az indításkor vagy az ajtó nyitásakor hallható figyelmeztető hang nem a megszokott intenzitással, hanem lemerülő, elnyújtott hangon szólal meg. Ilyen esetekben, ha nem otthon vagyunk, hanem éppen úton, netán nyaralás közben, és nem tudjuk egyértelműen megállapítani a probléma forrását, akkor a legegyszerűbb dolog, amit tehetünk, hogy kihívunk egy autómentőt.

Az autómentő nem csak abban segít, hogy úgynevezett bikázás segítségével újra töltöttséget varázsol akkumulátorunkba, hanem néhány autómentő azonnal új akkumulátorral is tud szolgálni nekünk, ezáltal a helyszínen elhárításra kerül a probléma az alkatrész szakszerű és gyors cseréje által. Legyen szó akár bikázásról, akár az akkumulátor cseréjéről, a folyamat legfeljebb néhány percig tart.