lerobbant-traktor

Mezőgazdasági gépek és alkatrészeik is szállíthatóak autómentővel?

Egy autómentő – bár a nevében határozottan kiemelkedik az „autó” elnevezés – nem csak hagyományos, négykerekű személygépkocsik szállítására alkalmas. Autómentésre ugyanis nem csak akkor van szükség, ha a kérdéses autó lerobbant, netán megsérült egy balesetben, hanem akkor is autómentővel történik a szállítás, ha egy, a forgalomból kivont régi járműről beszélünk.

Ez utóbbi természetesen nem csak autókra, hanem más járműkre is vonatkozik, mint például motorkerékpárokra vagy mezőgazdasági gépekre.

A mezőgazdasági gépek szállítása autómentővebiztonságosan megoldható, ugyanis a jelenleg hatályos jogszabályok nem mondják ki, hogy pontosan milyen jármű szállítható egy autómentővel.

A kritérium mindössze annyi, hogy a szállítmány ne lépje túl, az autómentő forgalmi engedélyében meghatározott legnagyobb össztömeget, valamint minden esetben biztonságosan rögzíthető is legyen, hogy a szállítással ne veszélyeztessük sem a saját, sem a forgalomban résztvevő többi személy biztonságát.

Példaként, egy 2500 össztömegre engedélyezett autómentővel – amiből 1 tonna az autó tömege – nyugodtan szállíthatunk egy 1,5 tonnás kistraktort is. Amennyiben a platón elfér, illetve a súlyhatár megengedi, akkor annak „kiegészítőit” is fuvarozhatjuk, úgy mint pótkerék, eke, borona és egyéb, a mezőgazdaságban használt tartozékokat is.

Ha a kistraktorhoz netán jár egy pótkocsi is, akkor azt szintén szállíthatjuk autómentővel, mindössze hozzá kell kapcsolnunk egy plusz utánfutót. Ez utóbbinál szintén figyelembe kell venni az össztömeget, illetve a rögzíthetőséget, és amennyiben ez megtörtént a futó biztonságosan és szabadon hozzáköthető a vontatást végző járműhöz.