alvaz

Melyik autómentőnek a legerősebb az alváza?

Egy autómentő választásakor – legyünk mi a szolgáltatók, vagy a balesetet szenvedett alanyok – fontos szempont lehet a jó felépítmény, illetve az erős alváz. Erre főként azért van szükség, mert az autómentők gyakran saját súlyhatárukat feszegetik egy-egy szállítás során, és nem ritka az olyan eset sem, hogy a forgalmi engedélyben meghatározott súlyhatárt túllépik azért, hogy teljesíthessék a megrendelő kérését, ezáltal ne kelljen üresen hazamenniük, mert egy felesleges helyszíni kiszállás akár több tízezer forinttal is megrövidíthet egy autómentőt.

Ma már egy autómentés során számtalan típusú gépjármű siethet a segítségünkre, így nyugati és keleti autómentők egyaránt.

Ha viszont az erős alvázról van szó, akkor a szolgáltatók többsége még mindig az Iveco-ra szavaz, mert a kisteherautó kategóriában ez a gyártó készíti a legjobb, legmasszívabb és legerősebb alvázat is a jelenlegi szegmensben, ami több szempontból is nagyon fontos lehet egy autómentés során.

Az erősebb alváz ugyanis nem csak kibírja a nagy súlyt – tehát sokkal jobban terhelhető, mint a gyengébbek –, hanem mindezt úgy, hogy közben biztonságából sem veszít. Ha ugyanis nagy súlyt pakolunk egy olyan autómentőre, ami gyenge alvázzal rendelkezik, annak a menettulajdonságai akár olyannyira megváltozhatnak, hogy az könnyedén balesetveszélyes állapotot eredményezhet.

Arról nem is beszélve, hogy a gyenge alváz a nagy súly miatt meg is sérülhet, repedések, törések keletkezhetnek rajta, ami könnyen lehet, hogy a későbbiekben fogja majd megmutatni negatív hatását.

Az erősebb alvázú autómentők között tartják még számon egyébiránt az Iveco-k mellett a Mercedes Vario-t, az egyes Renaultokat, valamint a Volkswagen Craftert is.