sulykorlatozas

Az autómentő súlykorlátai

Egy autómentő esetén az egyik legfontosabb szempont minden esetben a súly, illetve a súlykorlátozás, amit az autómentős során a szolgáltatónak kötelezően be kell tartania. Ugyan nagyon sokan vállalnak akár rendszeresen is túlsúlyos szállítást, ám ezzel nem csak a rendkívül magas bírságot kockáztatják meg, hanem autójuk élettartama mellett a forgalomban részt vevők biztonságát is veszélybe sodorják.

Az autómentőknek ugyanis vannak súlykorlátaik, ezáltal minden esetben kizárólag annyi plusz terhet vihetnek magukkal, amennyi a forgalmi engedélyben össztömegként meg lett határozva. Ha tehát egy autómentő 2,5 tonnás – ami rendkívül sok –, akkor a jelenlegi jogszabályok értelmében, 3,5 tonnás engedély mellett legfeljebb egy 1 tonnás járművet vihet a platóján.

Éppen ezért érdemes olyan autómentőt választani magunknak, ami nem haladja meg a 1,5 tonnát, inkább 1-1,2 tonna körül mozog, azzal ugyanis akár nagyobb súlyú autókat is el lehet majd vinni biztonságosan a 3,5 tonnás súlyhatár keretein belül.

Több ízben is találkozni olyan autómentővel, ami papírok 2,8 kilogramm, és 3,5 tonnát szállíthat, vagyis legfeljebb 700 kilót. A mai autók többsége azonban szinte kivétel nélkül 1 tonna fölötti összsúllyal rendelkezik, ezáltal egy ilyen autómentő nem vihetne mást, legfeljebb motorokat, vagy olyan kisebb súlyú autókat, mint a Polski Fiat, amiből egyre kevesebb közlekedik az utakon.

A súlykorlátozások betartására pedig a legtöbb autómentő gondosan odafigyel, és nem is annyira az ellenőrzések, valamint a büntetések miatt – hiszen csak ritkán lehet belefutni efféle intézkedésbe –, sokkal inkább azért, mert ezzel saját autója épségét, illetve a forgalomban résztvevő többi fél biztonságát veszélyezteti. Egy esetleges baleset során pedig a felelősség is őt terheli majd!