szallitas

Képes egyszerre három autó szállítására egy autómentő?

Noha egy baleset helyszínéről az esetek többségében minden károsult maga gondoskodik autómentésről, de akadnak esetek, amikor egyszerre több autó szállítását is meg kell oldani egyetlen autómentővel. Általánosságban kijelenthető, hogy egy átlagos autómentő egy személyautót tud szállítani a platón – hosszabb platókra esetleg két kisebb kocsi is felfér, így például egy Fiat Punto és egy Daewoo Matiz –, valamint egyet vontatmányként tud húzni maga mögött úgy, hogy az első futóművet a levegőbe emeli egy speciális szerkezettel.

Hogy mi van abban az esetben, ha egyszerre három autót szeretnénk szállítani egyetlen autómentővel? Ha kisebb autókról van szó, akkor az imént említett példa lehet az egyik alternatíva, hiszen két aprócska karosszériájú gépjármű elfér egy platón, így egy sérült vagy meghibásodott járművet még vontatásban hozzá lehet kötni az autómentőhöz.

Abban az esetben azonban, ha nem rövid, hanem hosszú autókról van szó, akkor csak és kizárólag a megfelelő pótkocsi, illetve utánfutó lehet a megoldás.

Ma már ugyanis kaphatók olyan autómentésre specializált utánfutók, amelyek a hosszú felépítménynek köszönhetően akár három autó szállítására is alkalmasak. Jellemzőjük, hogy kettő vagy többtengelyes kivitelben léteznek, rendkívül masszív felépítményt kaptak, és ebből kifolyólag rendkívül drágán lehet csak megvásárolni őket, húzásukhoz pedig természetesen E kategóriás jogosítvány szükségeltetik.

Hagyományos autómentéshez nem a legalkalmasabb, de több sérült autó esetén jó választás lehet. A legjobban akkor tudjuk kihasználni az efféle hosszú utánfutókat, ha például rendszeresen több autó szállítását végezzük külföldről, esetleg az ország határain belül. A hosszú felépítményű utánfutóval három átlagos személyautó, vagy két hosszabb kisteherautó is biztonságosan menthető.