automento

Melyik a legstabilabb autómentő?

Számtalan fajtájú és típusú autómentő jármű létezik világszerte, így az országban is találkozhatunk kisebb, nagyobb, erősebb vagy gyengébb változatokkal.

Az autómentők esetén azonban az egyik legfőbb kritérium nem is annyira az erő, mint inkább a stabilitás, hiszen a járműnek alapvetően saját súlyát, vagy még annál is többet kell elvinnie a platóján, illetve elvontatnia maga mögött. Hogy az ilyen súlyos rakományokat biztonságosan lehessen rögzíteni, elengedhetetlen figyelembe venni ezt a szempontot, hiszen minél stabilabb az úton egy autómentő, annál biztonságosabban lehet vele utaztatni a nagy terheket.

A biztonság leginkább két dologban rejlik, így általánosságban a legmasszívabb autómentők azok, amelyek kisebb kerekekkel rendelkeznek, súlypontjuk tehát alacsonyan van, és nem csak széles a tengelytávjuk, hanem legalább négy kerékkel rendelkeznek, tehát a hátsó tengelyen két-két kerék foglal helyet.

Az efféle autómentőknek jobb a súlyelosztásuk, jobban fekszik az utat, és összességében az autómentés is lényegesen biztonságosabban kivitelezhető általuk.

Ezen felül azonban nem csak az autómentőnek magának kell stabilnak maradnia, hanem természetesen vontatmány esetén az autómentő által húzott utánfutónak is.  A legbiztonságosabb utánfutók általában a legalább 1600 kilogramm – de inkább két tonna – felett terhelhető darabok, amelyek erősített vázzal és 4,5 méteres hosszúsággal rendelkeznek, ezen felül pedig fontos szempont velük szemben, hogy oldalkerekes kivitelezésűek legyenek.

Ezek ugyanis a szegmens legstabilabb és legbiztonságosabb autómentői, nagy hátrányuk azonban, hogy nem lehet őket felhúzni a platóra, ezen felül pedig több országban nem engedélyezett a használata, mert a kerekek miatt a pótkocsi szélesebb, mint az autó. Magyarországon ez a fajta stabil vontatmány azonban megengedett!