automento4

Fontos a forgalmiba bejegyeztetni a jármű autómentő mivoltát?

Egy autómentő az esetek többségében nem csak azért autómentő, mert autómentéshez lehet riasztani, illetve elszállítja a sérült, meghibásodott járműveket.

Noha ahhoz természetesen nem kell külön engedély, hogy egy platós jármű autómentést hajthasson végre, ellenben mégis fontos, hogy a forgalmiba bejegyeztessük ezt, máskülönben akár komoly bírságra is számíthatunk a hatóságok részéről.

Noha jogszabályi határozat erre vonatkozólag nincsen, azonban a magyar hatóságok gyakran tartanak ellenőrzéseket, amelyekben büntetésre, és akár a forgalmi engedély azonnali bevonására is számíthat az, aki a forgalmi engedélybe nem jegyezteti be szakszerűen autómentési szándékát. Ezáltal a sárga lámpa mellett fontos beleíratni, hogy milyen felépítménnyel rendelkezik a járműmentő, ezáltal azt, hogy hátul hány kereke van az autónak, illetve milyen meghajtású a jármű. (Érdemes a cél érdekében mindig dupla kerekeset és hátsó kerék meghajtásút választani a legjobb teljesítmény elérésének érdekében!)

A magyar autómentés történetében a rendőrség mellett a KPM is gyakran utazott az autómentősökre, főként a forgalmi engedély hiányosságai miatt. Manapság összehangolt, vagy direkt erre kiélezett akciók nincsenek, ezáltal nem mulasztunk sokat, ha a forgalmi engedélyben nem jelezzük autómentőnk rendeltetési célját, így rengetegen dolgoznak a szakmában úgy, hogy többszöri vizsgáztatás után sem kerül módosításra a forgalmi engedély.

Ha azonban nem akarunk konfliktust a hatóságokkal, esetleg nem szeretnénk hetekre munka nélkül maradni azért, mert a rendőrség egy ellenőrzés után nem csak bírságot szabott ki ránk, hanem bevonta forgalminkat is, akkor feltétlenül kérjük a következő műszaki vizsga után az engedély módosítását.