Kamion- és teherautó mentés autómentővel

Az autómentés fogalmáról a legtöbbünknek vélhetően az út mellett nyitott motorháztetővel rostokoló járművek vagy karambolok jutnak eszünkbe, de az esetek jelentős részében biztosan személyautók.

A személyszállításra szakosodott gépjárművek mellett márpedig kamionok és teherautók is gyakran bajba kerülhetnek, így nem csak balesetet szenvedhetnek, hanem lerobbanhatnak, bizonyos esetekben el is akadhatnak.

Hogy ilyen esetekben ki segíthet?

Természetesen egy speciális autómentő, aki rendelkezik direkt kamionmentő járművel, amelynek sajátossága többek között, hogy kiemelkedően erős és nagy áttételű motorral lett felszerelve, valamint számtalan olyan erős berendezéssel, amelyeknek köszönhetően több tonnányi súly is könnyedén mozgatható.

A kamionmentők például nagy általánosságban mindig legalább kettő, de inkább három csörlővel vannak felvértezve – ebből egy elől és kettő hátul található –, hogy az árokból vagy szorult elakadás esetén könnyedén ki lehessen húzni a nehéz kamionokat és teherautókat is a bajból.

Az autómentőkkel ellentétben a kamionmentők rendelkeznek általában kerekes emelőkerettel, alvázra erősített emelővillákkal, rugóbakokkal és erős láncokkal is, amelyek a nagy gépjárművek mozgatását és szállítását könnyítik meg, illetve teszik biztonságossá.

A kamionmentők általános felszerelései közé tartozik még többek között egy erősebb áramfejlesztő – ami lemerült akkumulátor esetén jön jól –, egy légkompresszor, valamint egy levegős kerékkulcs is, amelyeknek hála a helyszíni kerékcserék is gyorsan, illetve hatékonyan kerülhetnek kivitelezésre.

Egy átlagos kamionmentő tartalmaz ezen felül különféle emelőhevedereket és láncos függesztőket, valamint több tonnányi terhet bíró drótköteleket és emelőkampókat, hogy daruzni is lehessen vele, ha a helyzet úgy kívánja.