automento

Autómentés külföldről – Megéri?

Ha magyarként külföldre utazunk, és egy távoli országban szenvedünk balesetet, akkor autónkat vélhetően szeretnénk hazahozatni valamilyen úton-módon. Mindezt azonban gyakran érdemes mérlegelni, hiszen minél messzebb robbantunk le, annál drágább lehet az autó hazahozatala, ezáltal nem kizárt, hogy az autómentés, valamint a javítás összegéből már egy új gépjárművet tudunk vásárolni magunknak.

Tegyük fel például, hogy elindulunk nyaralni egy 10 éves, közelebbről meg nem határozott típusú gépjárművel, aminek piaci értéke jelenleg 7-800 ezer forint.

Az autónak ismeretlen eredetű, de motorikus problémája adódig Németország keleti területein, aminek köszönhetően nem tudjuk folytatni vele az utat. Mivel nem egy felsőkategóriás, és nem is egy drága autóról beszélünk, ezért érdemes megfontolni az autómentést, hiszen a költségek akár elképesztő magasságokba is emelkedhetnek.

Amennyiben például Németország területén robbanunk le, akár több mint 2 ezer kilométer is lehet a távolság. Ez oda-vissza már 4 ezer kilométer. Ha a legolcsóbb autómentőt is választjuk, abban az esetben is akár 1500 euróra is rúghat a szállítás költsége, ami közel félmillió forintnak megfelelő összeg.

Mivel autónk 7-800 ezer forintot ér, és azt sem tudjuk, hogy mi a motor hibája – nem kizárt, hogy további 100 ezreket kellene ráköltenünk –, ezért ilyen esetekben az autómentés külfölről rizikós és nem éri meg. Nyilván más a helyzet abban az esetben, ha egy több millió forint értékű luxusautóról van szó.

Amennyiben azonban az előbbi kategóriába tartozunk, érdemes helyet bérelnünk egy autószállító kamionon.

Erre ugyan többet kell várnunk, de mivel egyszerre több autót is képes elhozni, ezáltal költségeink alaposan lecsökkenhetnek, vagyis ilyen formában még az olcsóbb gépjárműveket is érdemes hazahozatni külföldről.

Egyszóval, ha bajba került gépjármű tulajdonosok vagyunk, érdemes átgondolni, hogy milyen formában éri meg nekünk az autómentés külföldről.