Autómentés, ha bennmaradt a kulcs?

Autómentésre számtalan esetben szükségünk lehet. A köztudatban az a hit él, hogy autómentőt csak akkor hívunk, ha valami baleset történt, és az autót el kell szállítani a helyszínről, azonban az esetek jelentős részében nem csak sérült vagy törött személygépkocsik szállítása miatt kérnek autómentést az emberek.

Lehet szó például arról, hogy az autó egyszerűen megállt, ergo lerobbant, és esélyünk sincs arra, hogy valaki elvontasson minket haza, netán a legközelebbi szerelőig. Ilyen esetben csak annyit tehetünk, hogy felhívunk egy autómentőt, és kirendeljük a helyszínre.

Autómentőre lehet szükségünk ugyanakkor olyan lehetetlennek tűnő esetekben is, ami a modern világban egyre gyakrabban fordul elő az emberekkel. Ez nem más, minthogy autójukba bezárják saját kulcsaikat! Míg a régi időkben, egy lakatos akár egy perc alatt is felnyitott egy gépjárművet, addig a modern autók zárszerkezetei esetében, ha bennmaradt a kulcs, és nincs a kéznél a pótkulcs sem, akkor nem tehetünk mást, minthogy autómentőt hívunk.

Nyilván léteznek más, drasztikus módszerek is, de egy autómentő nagy valószínűséggel még mindig olcsóbb, mint egy új szélvédő vagy ablak, nem beszélve arról a kellemetlenségről, amit ilyen esetekben a riasztórendszer okozhat.

Hogy bennmaradt és bezárt slusszkulcs esetén kivitelezhető-e az autómentés? Sajnos az esetek döntő részében nem, hiszen az autót általában sebességben hagyjuk, nem ritkán a kéziféket behúzva.

Ha viszont úgy zártuk be a kulcsot az autóba, hogy az nem volt sebességben, a kéziféket sem húztuk be, és a kerekek viszonylag egyenesen állnak, akkor meg lehet kísérelni az autómentést, de még ekkor is szükség van arra, hogy az autó jól megközelíthető, hozzáférhető helyen legyen, hogy az autómentő platójára könnyedén fel lehessen csörlőzni.