Lehet-e nagyobb súlyt vontatni autómentővel az előírtnál?

Az autómentők egyik legnagyobb ellensége – az idő mellett – a súlyhatár. Ezt az adatot a legtöbb esetben az autómentésre szakosított jármű forgalmi engedélyébe jegyzik be, így az összsúly mellett azt is megtudhatjuk, hogy a jármű mekkora terhet vontathat maga után.

Vannak azonban olyan autómentők, amelyeknek a vontatósúlya sokkal kisebb, mint amit valójában képesek lennének elhúzni maguk után. Ennek több oka is lehet, így túl régi ellenőrzés, vagy akár adatkezelési hiba is állhat a háttérben, hiszen nem kizárt, hogy a vontatási tömeg meghatározása még egy átalakítás előtt került meghatározásra, de azóta már megváltozott.

Hogy ilyen helyzetben szabad-e autómentés során a megengedettnél nagyobb tömeget húzni magunk után egy utánfutón? Jogszabály szerint nem, hiszen amennyiben túllépjük a forgalmi engedélyben bejegyzett határokat, akkor minden esetben súlyos büntetésre kell számítanunk.

Mindez annak ellenére is igaz, hogy az autómentő képes lenne nagyobb súlyt is elhúzni maga után – kockáztatni azonban mégis felesleges, hiszen akárcsak platós összsúly túllépése, úgy ez a szabálysértés is komoly bírságot, bizonyos esetekben pedig az engedély bevonását hozhatja magával.

Több olyan autómentő is létezik például, amely 3,5 tonnás összsúllyal rendelkezik, ezen felül azonban már csak 2 tonnát vontathat maga mögött utánfutóval, holott motorikusan akár további 3,5 tonnát is képes lenne elhúzni maga mögött. Ilyen esetekben a következő vizsgáztatáskor lehet reklamációval élni műbizonylat meglétében, esetleg az autó gyártójától kért igazolás társaságában.

Ha ez megvan, az autómentő újravizsgáztatható, és forgalmi engedélyébe nagyobb vontató súly írattatható be – már amennyiben eredetileg kisebb volt, mint amennyit a motor és a felépítmény elbírt volna.