SsangYong

Alkalmas-e SsangYong gépjármű autómentésre?

Amikor valaki egy autómentőre gondol, az esetek többségében lelki szemei előtt egy platóval felvértezett teherautó jelenik meg, amelyen helyet kapott egy csörlő is, hogy a sérült vagy lerobbant járműveket fel lehessen rá vontatni.

A gyakorlatban azonban autómentőnek minősülhetnek azok a járművek is, amelyek megerősített, nagyobb tömeg vontatására alkalmas vonóhoroggal rendelkeznek, ezáltal hozzájuk köthető egy utánfutó, amivel akár több jármű is kényelmesen, nem mellesleg szabályosan és biztonságosan szállítható.

Ehhez így alkalmas lehet például egy terepjáró, vagy olyan nagyon erős alvázzal rendelkező személyautó is, ami akár saját súlyának többszörösét is képes elhúzni károsodás nélkül.

Nem hátrány továbbá, ha az autó megbízható, ezen felül pedig elegendő lóerő és áttét is található benne, hiszen amennyiben több tonnát kell elhúzni, akkor elkél egy erős motor, főként abban az esetben, ha például nem csak sík útvonalon, hanem hegyes-völgyes környezetben történik az autómentés.

Emiatt gyakran alkalmaznak már különféle utcai, vagy hagyományos terepjárókat is autómentési célzattal, és egyre népszerűbbé válnak a SsangYong típusú gépkocsik, amelyek vélhetően keleti mivoltuk és újdonságuk miatt nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, holott sokaknak van már velük nagyon jó tapasztalatuk.

A SsangYong tipikus példája a Suzuki megítélésének, hiszen mindenki leszólja a japán kisautókat mindaddig, amíg saját maga nem ült egyben, lévén nem csak megbízhatóak, hanem olcsóak is.

Hasonló a helyzet a SsangYongokkal is, amelyekhez olcsón hozzáférhetünk, nagy terhelhetőségük és erős motorjuk miatt pedig akár 3,5 tonnát is vontathatnak, ami akár személyautó egyidejű szállítását is lehetővé teszi.