Gépszállítás autómentővel – lehetséges?

Az autómentés, mint a neve is mutatja, a közéletben egy olyan szolgáltatásként él, aminek igénybevételével sérült vagy lerobbant gépjárműveink elszállítására van lehetőségünk.

A valóságban azonban egy autómentő lényegesen sokoldalúbb lehetőséget kínál az emberek számára, így nem csak baleset, vagy lerobbant személyautó szállítására lehet alkalmazni őket, hanem például olyan esetekben is, amikor forgalmi nélküli autókat kell eljuttatni egyik pontból a másikba – akár külföldre is.

Noha az autómentő kifejezésben ott az „autó” előtag, a valóságban a mentésre szakosított járművek képesek más gépeket is biztonságosan, a hatályos KRESZ-szabályoknak megfelelően szállítani. Aki tehát arra kíváncsi, hogy egy autómentővel kivitelezhető például hagyományos gépszállítás-e, arra a válasz egy határozott igen – már amennyiben a plató és a jármű teherbírása ezt lehetővé teszi!

Ennek megfelelően egy autómentővel szállíthatók például földmunkagépek, targoncák, kompresszorok, mezőgazdasági gépek, traktorok, mezőgazdasági kiegészítők – permetezők, ekék, locsolók –, de természetesen akár két- vagy háromkerekű járművek is. Szintén a gépszállítási szolgáltatások közé tartozik a hajószállítás lehetősége, valamint a lakókocsik és lakóautók vontatása, illetve szállítása.

Természetesen a kellő körültekintés ilyen esetekben is kiemelendően fontos, azonban nem is annyira az előre meghatározott útvonal és a határidő, sokkal inkább a szállítmány tekintetében kell alaposan eljárni. A nem négykerekű gépeket ugyanis általában lényegesen nehezebb egy autómentő platójához rögzíteni, így amennyiben ez a szabályoknak szerint nem kivitelezhető, a gépszállítás sem válik lehetővé. Minden más esetben egy autómentő bármilyen nagyobb, más formában nem szállítható gépet képes eljuttatni egyik helyről a másikra.