Nemzetközi autószállítás

Az autómentő feladatai

Egy autómentő feladati közé nem csak a megsérült vagy meghibásodott gépjármű elszállítása tartozik.

Sokan nem is tudják, de az autómentők a helyszín biztosítása mellett a jármű, vagy a szállítandó objektum rögzítéséért, illetve a személyszállításért is felelősek a kívánt, illetve kijelölt helyre, amit a bajba jutottak már az első telefonos egyeztetés során kötelesek jelezni a szolgáltató felé.

Az autómentők többsége képes arra is, hogy kisebb hibákat vagy hibajelenségeket a helyszínen is orvosoljanak, így egy defekt, netán egy lemerült akkumulátor miatt biztosan nem fogják elvontatni járművünket, azt ugyanis helyben is képesek kijavítani. Fontos, hogy az autómentővel minden esetben előzetes egyeztetés szükséges, így minden esetben már a kiérkezés előtt felmérhető a probléma, így a hozzá nélkülözhetetlen eszközök és kellékek kiszállításra kerülnek az autómentés során.

Az autómentő feladati alapvetően ezen felül, hogy a telefonos egyeztetés során mindig tájékoztassa a bajbajutottakat minden lehetőségükről. Nagyon sok autómentő például képes cserejárművet biztosítani ahhoz, hogy a járműben utazott személyek hazajuthassanak, ám erről nagyon sokan nem tudnak, ha autómentőnek telefonálnak.

Az alapvető tájékoztatás mellett az autó teljes platóra helyezése – avagy csörlőzése –, valamint a végcélhoz való leszállítása, és ott a platóról levétele is az autómentő feladatkörébe tartozik, miközben folyamatosan figyelembe veszi a megrendelő esetlegesen felmerülő speciális, illetve teljesíthető kéréseit.

Ilyen lehet például, hogy az abroncsok, netán az autó épen maradt fele ne sérüljön jobban, és így tovább. Az autómentő feladatai ezen felül a tájékoztatás a szállítás várható áráról, illetve köteles továbbá elszállítani a helyszínen tartózkodó személyeket is, amennyiben a biztonság, illetve a KRESZ-szabályok ezt lehetővé teszik.